رژیم شیردهی

رژیم شیردهی

تغذیه کافی و کاهش وزن در دوران شیردهی یکی از مهم ترین دغدغه های مادران است، البته بارداری با افزایش وزن مادر همراه است؛ این مشکل ناشی از تغییرات هورمونی و تغییرات در وضعیت مادر است. مادران در دوران شیردهی نه تنها باید وضعیت جسمانی شخصی خود را در نظر بگیرند، بلکه باید به تغذیه ی مغذی نیز فکر کنند تا کودک بتواند نیازهای بدن خود را از طریق شیر مادر تامین کند؛ به همین دلیل مادر باید رژیم غذایی مناسبی داشته باشد و زمانی که کودک شروع به خوردن غذاهای دیگری غیر از شیر مادر می کند، یعنی دقیقاً در شش ماهه دوم شیردهی، می تواند شروع به کاهش وزن کند. یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم در دوران شیردهی به مراتب بهتر از رژیم‌های غیرمجاز سنگین برای کاهش وزن با کالری کم است.

توصیه‌هایی برای داشتن رژیم شیردهی سالم

پیروی از برخی توصیه های تغذیه ای به شما کمک می کند تا انرژی و قدرت بیشتری داشته باشید و سلامت فرزندتان را تضمین کنید. در ادامه مهمترین موارد در این زمینه را فهرست کرده ایم:

1-    آب و مایعات بیشتری بنوشید

یکی از نکات بسیار مهمی که در دوران شیردهی باید به آن توجه کرد این است که سعی کنید از خشکی بدن خودداری کنید و در طول روز آب کافی بنوشید زیرا شیر دادن به نوزاد باعث از دست دادن مقدار زیادی آب می شود و به همین دلیل احتمالاً در این مدت احساس تشنگی بیشتری خواهید داشت. معمولاً بهتر است سعی کنید یک لیوان آب یا مایعاتی مانند شیر و آب میوه های طبیعی بنوشید.

2-    به تنوع غذایی در رژیم خود اهمیت دهید

از آنجایی که طعم غذا از طریق شیر به کودک منتقل می شود، بسیار مهم است که تنوع کافی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید و در این مدت غذاهای متنوعی مصرف کنید. این مسئله به کودک کمک می کند تا طعم های مختلف را بشناسد و بپسندد. در بسیاری از موارد علت سوء تغذیه در کودکان به رژیم غذایی مادر در دوران بارداری و شیردهی مربوط می شود. در واقع، اگر از غذاهای محدود استفاده می کنید، به احتمال زیاد فرزندتان طعم های جدید را در آینده دوست نخواهد داشت.

 

3-    برای داشتن رژیم شیردهی سالم مصرف کافئین روزانه خود را محدود کنید

نوشیدنی های کافئین دار در دوران شیردهی ممنوع نیست. با این حال، بهتر است از استفاده بیش از حد از آنها خودداری کنید. کارشناسان توصیه می کنند که در طول روز بیش از 3 فنجان قهوه و 4 فنجان چای مصرف نکنید؛ به این دلیل که کافئین می تواند وارد شیر شده و به نوزاد منتقل شود. نوزادانی که بیش از حد معمول در معرض کافئین موجود در شیر مادر قرار می گیرند، دچار مشکل خواب می شوند و علامت هایی مانند بی قراری، تحریک پذیری و گریه شدید را نشان می دهند.

4-    پرهیز غذایی

برخی از نوزادان ممکن است غذاهایی را که مادر خورده و در شیر وارد شده است تحمل نکنند، به عنوان مثال مصرف سیر، پیاز یا حبوبات توسط مادر می تواند باعث درد شکم یا قولنج در نوزاد شود.

مصرف برخی از غذاها مانند  کلم، پیاز، مارچوبه و تربچه و همچنین غذاهای تند و پرادویه می تواند بر طعم شیر تأثیر بگذارد و باعث تغییر ناگهانی طعم شیر شود که باعث می شود کودک تمايل به شير خوردن نداشته باشد.

علاوه بر این، مصرف زیاد چغندر یا میوه هایی مانند زردآلو، آلو، هلو، هندوانه و برخی سبزیجات می تواند باعث نفخ و درد شکم در نوزادان شود. بنابراین مادر باید مراقب باشد، اگر نوزاد ظرف 24 ساعت پس از مصرف مواد فوق دچار نفخ و دل درد شد، از مصرف این مواد خودداری کند .

5-    برای داشتن رژیم شیردهی سالم از دریافت کافی ویتامین ها به خصوص ویتامین D مطمئن شوید

مصرف ویتامین  Dدر دوران شیردهی  خیلی ضروری و مهم است.  زیرا مصرف این ویتامین نقش مهمی در سلامت استخوان ها، هم برای شما و هم برای کودک دارد. بیشتر ویتامین D در بدن از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید تامین می شود. اگر در طول روز یا در فصل زمستان به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار نمی گیرید، بهتر است استفاده از مکمل ها را در دستور کار خود قرار دهید. برای این کار ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید و این مکمل ها را طبق دستور مصرف کنید.

مصرف ویتامین در دوران شیردهی بسیار مهم است، در زیر مهمترین ویتامین ها و نحوه یافتن آنها در برخی از منابع غذایی رایج آورده شده است:

·        ویتامین B1: ماهی، گوشت خوک، دانه ها، آجیل، لوبیا

·        ویتامین B2: پنیر، بادام، آجیل، گوشت قرمز، ماهی روغنی، تخم مرغ

·        ویتامین B6: نخود، آجیل، ماهی، مرغ، سیب زمینی، موز، میوه های خشک

·        ویتامین  B12: صدف، جگر، ماست، ماهی روغنی، مخمر تغذیه ای، تخم مرغ، خرچنگ، میگو

·        ویتامین A: سیب زمینی شیرین، هویج، سبزیجات با برگ تیره، گوشت اندام، تخم مرغ

ویتامین D: روغن کبد ماهی، غذاهای غنی شده، غذاهای دریایی، بوقلمون، گندم کامل، جلبک دریایی خشک، ماهی کاد، شیر، نمک یددار

شیردهی

نکاتی برای پیشگیری از افزایش وزن بعد از زایمان

بهتر است به نکات مهم زیر توجه کنید تا وزنتان اضافه نشود و سپس تمام ویتامین ها و مواد مغذی لازم برای رشد کودک از طریق شیر تامین شود:

  • فعالیت بدنی و ورزش مناسب این دوران بین 30 الی 40 دقیقه در روز
  • حذف و پرهیز از مصرف مواد قندی مصنوعی به ویژه نوشابه‌ها و آبمیوه‌های مصنوعی
  • استفاده از میان وعده‌های سالم مانند میوه، سبزیجات، آجیل، مغزها، میوه خشک و…
  • آهسته غذا خوردن
  • لبنیات کم چرب، گوشت کم چربی و مرغ بدون پوست بهتر است مصرف شود
  • کاهش مصرف غذاهای سرخ کردنی و فست فود و جایگزینی آنها با غذاهای کباب شده و آبپز
  • مصرف یک بشقاب سالاد یا سبزیجات قبل از غذا بدون سس چرب با آبلیمو یا روغن زیتون
رژیم دوران شیردهی

کلام آخر

تغذیه کافی برای مادر در دوران شیردهی می تواند سلامت نوزاد را تضمین کند. بنابراین، اگر برای سلامت جسمانی فرزندتان ارزش قائل هستید، نباید از برنامه غذایی مناسب غافل شوید. تمام گروه های غذایی ممکن را در برنامه غذایی خود بگنجانید و از روندهای غیراصولی رژیم غذایی برای کاهش وزن در دوران شیردهی خودداری کنید، زیرا بدن مادر برای بازیابی و تامین شیر مورد نیاز کودک به غذای مختلف نیاز دارد. بهتر است این کار را به متخصصان تغذیه بسپارید تا به نتیجه مطلوب برسید. شما می توانید بصورت آنلاین و زیر نظر کارشناسان بهشتی دایت رژیم خود را دریافت کرده و برنامه ی غذایی مناسب دوران شیردهی خود را دریافت کنید.