رژیم ورزشی
ورزشکاران حرفه ای به خوبی می دانند که تغذیه مناسب نقش مهمی در رسیدن به هدفشان دارد. تغذیه ورزشی برای ورزشکاران از اهمیت ویژه ای برخوردار است و نه تنها می تواند برای شرایط بدنی ورزشکاران مناسب باشد، بلکه به پیشرفت آنها نیز کمک می کند و طبیعی است که هر چه فعالیت بدنی شخصی بیشتر باشد، انرژی بیشتری برای فعالیت بدنی مورد نیاز است.
در رژیم غذایی ورزشکاران بدنسازی دفعات وعدههای غذایی افزایش و مقدار غذا کاهش می یابد؛ باید در نظر داشت، افرادی که مایل هستند حجم عضلات آنها بالا رود لازم است تا به صورت مکرر به بدن آنها کربوهیدرات برسد.
تغذیه در ورزش چه تأثیری دارد؟
در هر فعالیت ورزشی و به طور کلی، انرژی مورد نیاز ما برای زندگی از غذاهایی که می خوریم و نوشیدنی هایی که مصرف می کنیم به دست می آید. یکی از مهم ترین اقدامات برای موفقیت در ورزش، توجه به تغذیه ورزشی است. این رژیم غذایی برای هر فردی می تواند متفاوت باشد و باید با توجه به نیاز بدن فرد تعیین شود. برای دستیابی به بهترین عملکرد بدن، انرژی بدن باید از مواد مغذی های گروه های غذایی زیر تامین شود:
۱. کربوهیدراتها
کربوهیدرات ها منبع اصلی انرژی برای بدن هستند. کربوهیدرات ها به دو نوع ساده و پیچیده طبقه بندی می شوند. قندهایی که به طور طبیعی در میوه ها، سبزیجات و شیر یافت می شوند، کربوهیدرات های ساده هستند. اما غذاهایی مانند نان سبوس دار، سیب زمینی، برخی سبزیجات و جو دوسر کربوهیدرات های پیچیده اما سالم در نظر گرفته می شوند.
وقتی کربوهیدرات می خورید، دستگاه گوارش این مواد را به گلوکز یا قند خون تجزیه می کند. گلوکز منبع انرژی برای سلول ها و بافت های بدن است.
۲. پروتئینها
زنجیره از اسیدهای آمینه، پروتئین ایجاد می کند. سلول های بدن برای عملکرد به پروتئین نیاز دارند. پروتئین ها به پروتئین های کامل و پروتئین های ناقص تقسیم می شوند. پروتئین های کامل حاوی تمام آمینو اسیدهای مورد نیاز بدن هستند. منابع حیوانی مانند گوشت، مرغ، ماهی و شیر پروتئین کامل هستند.
پروتئینهای گیاهی معمولاً پروتئینهای ناقصی هستند و فاقد یک یا چند اسید آمینه ضروری هستند. هیچ یک از اسیدهای آمینه ضروری در بدن تولید نمی شود و باید از طریق غذا به دست آید. پروتئین نقش مهمی در رشد عضلات بدن دارد.
۳. چربیها
چربی ها نقش حیاتی در بدن دارند. این گروه به دو گروه اشباع و غیر اشباع تقسیم می شود. چربی های غیر اشباع سالم هستند و در غذاهایی مانند روغن زیتون و آجیل یافت می شوند. چربی های اشباع شده موجود در محصولات حیوانی مانند گوشت قرمز و لبنیات پرچرب می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد.
خوردن چربی های سالم به سوخت بدن کمک می کند، باعث رشد بدن و محافظت از اندام ها می شود. غشای سلولی توسط چربی های سالم محافظت می شود.
اهمیت نوشیدن آب برای ورزشکاران
تقریبا 60٪ از وزن بدن انسان آب است. آب تقریباً در تمام واکنش های شیمیایی بدن نقش مهمی دارد. بدن انسان نمی تواند خود آب را ذخیره کند، بنابراین باید آب از دست رفته را به طرق مختلف جبران کند.
توصیه میشود هنگام ورزش « بدن خود را به خوبی هیدراته نگه دارید» اما این جمله به چه معناست؟
میزان آب برای نوشیدن بر اساس نیازهای فردی ورزشکار متفاوت است. تا حد زیادی به شدت و مدت تمرین و همچنین عوامل دیگری مانند دما و رطوبت محیط، جنسیت، قد و وزن بستگی دارد.
چه زمانی نیاز است بدن هیدراته شود و باید آب بنوشید؟
- دو ساعت قبل از ورزش
- 30 دقیقه قبل از ورزش
- در طول ورزش (هر 15 دقیقه به میزان کم)
- پس از پایان ورزش
به نکات زیر توجه کنید
- آب را کم کم و مکرر بنوشید نه به مقدار زیاد و دفعات کم
- مایعات خنک بنوشید تا حرارت مرکزی بدنتان را کاهش دهید
- بعد از اتمام ورزش خود را وزن کنید و به میزان کاهش وزن آب بنوشید
به رنگ ادرار خود دقت کنید. ادرار شما باید زیاد و کم رنگ باشد. ادرار پررنگ نشانه کم آبی است.
مکملهای لازم برای ورزشکاران
مکملهای غذایی در قالب قرص، کپسول، پودر یا مایع شامل طیف وسیعی از محصولات از جمله ویتامینها، مواد معدنی و مکملهای پروتئین و کربوهیدرات در دسترس هستند. لازم به ذکر است که میزان مصرف مکمل ها در رژیم غذایی ورزشکاران باید توسط متخصصان تغذیه تعیین شود.
برنامه غذایی ورزشکاران چگونه باید باشد؟
همانطور که قبلاً گفته شد، برای رسیدن به بدن ایده آل و اهداف ورزشی خود، باید قوانین و مقررات را در مورد وعده های غذایی خود رعایت کنید. از نکات زیر در رژیم ورزشی خود استفاده کنید تا به اندامی که می خواهید برسید.
1. برنامه صبحانه
اگر بخواهیم غذای خود را با 5 یا 6 وعده غذایی روزانهمان رتبه بندی کنیم، صبحانه اولین امتیاز را می گیرد و در تغذیه ورزشی شما بسیار مهم است. زیرا شما 8 یا 10 و گاهی اوقات 12 ساعت گرسنگی را تحمل کردید و بدن شما در حال نابودی است. برای ساختن عضله و رشد ماهیچه های خود، شما باید صبحانه کامل بخورید.
2. ناهار
ناهار یکی از وعده های غذایی اصلی شماست و می تواند شامل کربوهیدرات، پروتئین و چربی های سالم باشد تا به شما انرژی بدهد. این وعده، ذخیره انرژی بسیار خوبی برای تمرینات شما خواهد بود. پس از ناهار غافل نشوید و سعی کنید در این وعده غذایی انتخاب های خوبی داشته باشید.
3. وعده قبل از تمرین
اگر در حین ورزش احساس فشار میکنید و انرژی و تمرکز شما تخلیه میشود، که قبل از ورزش بیشتر روی غذا خوردن تمرکز کنید تا بتوانید از تغذیه بهتر در راستای اهداف خود استفاده کنید. مصرف پروتئین باعث عضلهسازی و بازیابی عضلاتتان میشود. کربوهیدرات ها ذخیره گلیکوژن را افزایش می دهند و به شما کمک می کنند تا تمرین شدید را انجام دهید. چربی می تواند برای تمرینات با شدت کم اما طولانی مدت مفید باشد.
4. وعده بعد از تمرین
شروع ریکاوری و رشد ماهیچههای شما با غذا خوردن بعد از تمرین شروع میشود. در تغذیه ورزشی خود سعی کنید غذای بعد از تمرین را بر اساس هدف و مرحله تمرینی خود انتخاب کنید. وعده بعد از تمرین منجر به رشد سریع تر، و آسیب های کمتر می شود.
5. شام رژیمی برای ورزشکاران
وعده شام میتواند شامل غذاهای سالم و کمحجم و با کیفیت باشد. پس برای شام باید غذاهای مختصر ولی باکیفیت انتخاب کنید.
کلام آخر
ورزشکاران برای حفظ اندام خود به انرژی و تغذیه زیادی نیاز دارند، بنابراین تغذیه نامناسب ورزشی بر سلامتی تأثیر منفی می گذارد و عملکرد ورزشی را کاهش می دهد. بدون دریافت کالری از کربوهیدرات، چربی و پروتئین، قدرت و انرژی کافی برای ورزش نخواهید داشت.
تنها چیزی که نیاز دارید این است که از بین گروه های غذایی سالم انتخاب های درستی داشته باشید. با این حال، بسته به شرایط زیر، ممکن است نیاز به خوردن بیشتر یا کمتر از برخی غذاها داشته باشید
- نوع ورزشی که در آن فعالیت میکنید.
- شدت تمرینات ورزشی که انجام میدهید.
- مدت زمانی که صرف ورزش کردن میکنید.
فراموش نکنید برنامه تغذیه ورزشی کاملاً متناسب با شرایط بدنی و جسمانی شما، و همچنین رشته ورزشی تان در نظر گرفته می شود. پس حتما از متخصص تغذیه بخواهید که این برنامه را در اختیار شما قرار دهد؛ شما میتوانید به صورت آنلاین از بهشتی دایت رژیم خود را دریافت کنید و از رژیم ورزشی خود لذت ببرید.