رژیم بارداری
در طول بارداری یک خانم وزن اضافه می کند و برای بسیاری از افراد این افزایش وزن ترسناک به نظر می رسد. به همین دلیل، ممکن است فکر کنند که به رژیم کاهش وزن نیاز دارند؛ اما تغذیه خوب در دوران بارداری برای رشد یک کودک سالم بسیار مهم است تا عوارض بعد از تولد نوزاد به حداقل برسد.
مطالعات نشان داده است که یک تغذیه سالم در دوران بارداری می تواند احتمال چاقی، دیابت و بیماری قلبی را در مراحل بعدی زندگی کاهش دهد. رژیم غذایی مناسب و مصرف برخی از پروبیوتیک ها در دوران بارداری می تواند خطر ابتلا به آسم، اگزما و تب یونجه پس از زایمان را در کودک به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بنابراین اگر می خواهید اطلاعات مفید و قابل اعتمادی در مورد تغذیه مناسب در دوران بارداری داشته باشید و مطمئن شوید که غذاهای مورد علاقه تان برای نوزاد مضر نیست، حتما باید با متخصص تغذیه مشورت کنید.
تغذیه سالم در دوران بارداری چه فوایدی دارد؟
تغذیه سالم مادر در دوران بارداری فواید بسیاری برای مادر و به خصوص جنین دارد، از جمله:
· به جنین کمک میکند در هنگام تولد وزن مناسبی داشته باشد. علاوه بر این، رژیم غذایی سالم در دوران بارداری رشد مغز جنین را تقویت کرده و خطر ابتلا به برخی بیماری ها مانند نقص لوله عصبی را کاهش می دهد.
· تغذیه سالم در دوران بارداری باعث کاهش بروز مشکلاتی مانند کم خونی می شود، فشار خون در دوران بارداری و دیابت بارداری در مادر کمتر بروز می کند و همچنین می تواند به جلوگیری از عوارض بارداری و زایمان زودرس کمک کند. به مادران بارداری که در دوران بارداری دچار تهوع صبحگاهی، خستگی و یبوست می شوند، اکیداً توصیه می شود که از یک رژیم غذایی سالم و مغذی پیروی کنند.
بسیاری از مردم به اشتباه معتقدند که پرخوری نشانه سلامت مادر و جنین است. این یک تصور کاملا اشتباه است. خوردن کالری بیش از حد نیاز می تواند عوارضی مانند دیابت، فشار خون، چاقی را برای مادر و کودک به همراه داشته باشد.
تغذیه در دوران بارداری
زنان باردار برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب باید هر روز در طول بارداری چهار گروه اصلی غذایی مصرف کنند:
- گروه نان وغلات
گروه نان و غلات شامل: برنج، ماکارونی، رشته،گندم، جو و ذرت
مقدار توصیه شده برای داشتن تغذیه بارداری مناسب ۱۱-۷ سهم در روز است.
هر سهم شامل یک تکه نان سنگک، تافتون، بربری و یا چهار تکه نان لواش به اندازه کف دست، یک لیوان غلات خام و یا نصف لیوان غلات پخته میباشد.
گروه میوه و سبزی
خانم های باردار باید به این نکته توجه کنند که گروه میوه و سبزیجات از اهمیت ویژه ای در رژیم غذایی دوران بارداری آن ها برخوردار است.
مقدار توصیه شده میوه سه تا چهار سهم در روز است. هر سهم معادل است با: یک سیب، پرتقال، گلابی یا موز متوسط، سه عدد زردآلو، نصف لیوان میوه پخته یا توت فرنگی یا گیلاس یک چهارم طالبی متوسط، نصف لیوان آبمیوه یا دو قاشق غذاخوری میوه خشک یا برگه است.
مقدار توصیه شده انواع سبزی چهار تا پنج سهم در روز است، هر سهم معادل یک لیوان سبزی خام یا نصف لیوان سبزی پخته میباشد.
گروه پروتئین ها و مغزها
گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و ومغزها نقش مهمی در رژیم دوران بارداری دارد که شامل: انواع گوشتهای سفید و قرمز، دل وجگر، تخم مرغ، انواع حبوبات و مغزها مثل پسته، گردو و بادام
توصیه می شود در رژیم دوران باداری از مغزها بصورت خام (نمک کمتری دارد) و بصورت میان وعده جهت تغذیه دوران بارداری استفاده شود.
برای استفاده از پروتئین ها در رژیم دوران بارداری خانم های باردار باید توجه کنند:
· زنان باردار بهتر است در دوران بارداری تخم مرغ را بجوشانند و کاملا پخته بخورند و از خوردن زرده تخم مرغ خام یا نیمه پخته خودداری کنند. زرده تخم مرغ خام ممکن است به باکتری سالمونلا آلوده باشد که می تواند باعث بیماری هایی مانند حصبه شود.
· مصرف بیش از دو وعده ماهی در هفته به دلیل داشتن جیوه توصیه نمی شود، اما ماهی نباید از رژیم غذایی شما حذف شود زیرا جزء گروه تغذیه ای مهم بارداری به حساب می آید.
· در تهیه انواع گوشت دقت کنید، گوشت خام می تواند به انگل توکسوپلاسما آلوده باشد که در دوران بارداری صدمات جبران ناپذیری به جنین وارد می کند و در دوران بارداری گوشت خام و نیم پز باید از برنامه غذایی حذف شود.
گروه لبنیات
استفاده از گروه لبنیات در دوران بارداری نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است، این گروه شامل: شیر، ماست، دوغ، پنیر، بستنی، کره، خامه و کشک است.
خانم های باردار به این نکته توجه کتند که از لبنیات پاستوریزه استفاده کنند و قبل از مصرف کشک حداقل ۱۰ دقیقه آنرا بجوشانند.
مکمل ها
در رژیم غذایی بارداری مصرف مکملهای غذایی که به زنان باردار توصیه میشود شامل موارد زیر است:
- آهن
- اسید فولیک
- کلسیم و مولتی ویتامین
علاوه بر رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری، مصرف اسید فولیک از یک ماه قبل از بارداری حداقل تا پایان نیمه اول بارداری و مصرف آهن از هفته شانزدهم تا سه ماهگی توصیه می شود. در سه ماهه سوم بارداری می توان از دو کپسول امگا 3 در هفته استفاده کرد، در واقع می توان از آهن و مکمل ها نیز علاوه بر رژیم غذایی در دوران بارداری استفاده کرد.
چند توصیه برای رفع تهوع بارداری در سه ماهه اول
تهوع بارداری معمولاً در صبح و هنگامی که ناشتا هستید و معمولا در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد. موارد زیر ممکن است به کاهش حالت تهوع در سه ماهه اول بارداری کمک کند.
- بیسکوییتیا نان تست درکنار تخت خود بگذارید و قبل از بلند شدن کمی از آن را بخورید. یک ربع بعد از این صبحانه از تخت خارج شوید.
- غذاهای خودرا تقسیم کنید و حداقل به چهار بار در روز برسانید تا هرگز معده شما خالی نشود. وعده های غذایی باید سبک و به راحتی قابل هضم باشد.
- از خوردن غذاهای چرب، سنگین وتند خودداری کنید. غذاهای ساده مانند گوشت کبابی، ماهی، پوره سیب زمینی و میوه بهترین گزینه ها هستند.
- اگر بوی غذایپخته آزارتان می دهد، از غذاهای سرد استفاده کنید
- قبل و بعد از خوردن غذا مقدار کمی نوشابه مشکی بخورید.
برای برخی افراد، نوشیدن آب با کمی آب لیمو تازه معجزه می کند. زنجبیل در آب نیز همین اثر را دارد. زنجبیل باید به مقدار بسیار کم در روز استفاده شود. 10 گرم در روز برای زنجبیل خام و 2 گرم در روز برای زنجبیل خشک کافی است.
کلام آخر
به خاطر داشته باشید که یک رژیم غذایی سالم نقش مهمی در رشد جنین شما ایفا می کند و می تواند عواقب طولانی مدتی برای سلامت کودک شما داشته باشد. بهترین راه برای کاهش خطر عوارض ناشی از چاقی در دوران بارداری، کاهش وزن، قبل از برنامه ریزی برای بارداری است. اما اگر باردار هستید و اضافه وزن دارید، به جای استرس، نگرانی و کاهش کالری، روی غذاهای سالم، مناسب و فعالیتهای سازنده تمرکز کنید. با در نظر گرفتن این موضوع، میتوانید برای اتخاذ بهترین تصمیمها برای محافظت از سلامت خود و فرزندتان به متخصصان این حوزه مراجعه کنید؛ شما میتوانید به صورت آنلاین از بهشتی دایت رژیم خود را دریافت کنید و دوران بارداری خود را با خیالی آسوده سپری کنید.