آیا شیر گاو باعث سرطان بیضه و سینه می شود؟
اگرچه متخصصان تغذیه همواره بر فواید شیر و لبنیات برای انسان تاکید میکنند و شیر یکی از محبوبترین مواد غذایی است، اما تحقیقات اخیر نشان داده است که مصرف زیاد شیر ممکن است اثرات خطرناکی بر بدن داشته باشد. اما مضرات شیر چیست و نوشیدن زیاد آن چه خطراتی برای بدن ما دارد؟
به چه علت مصرف زیاد شیرگاو مضرر است؟
برخلاف تصور بسیاری از مردم، گاوها همیشه شیر ندارند، و مانند انسان ها، برای فعال کردن غدد پستانی خود باید باردار شوند. این بارداری در صنعت تقریباً همیشه با بیش از 90 درصد به شکل اجباری و لقاح مصنوعی انجام می شود به طوری که بدن گاو پس از چند سال فرسوده می شود. بلافاصله یا اندکی پس از شیر گرفتن مادر، گوساله را از مادر جدا کرده، مدتی پرورش داده و به کشتارگاه می فرستند تا از شیر مادر و گوشت گوساله برای مصرف انسان استفاده شود. همچنین چند ماه پس از زایمان، سطح استروژن در خون گاو بسیار بالا است و آن استروژن نیز وارد شیر آنها می شود.
Unable to insert the picture
اگر به ای محتوا علاقهمند هستید پیشنهاد میکنم مقاله: آیا گرم کردن و مصرف مجدد برنج ضرر دارد؟ را مطالعه کنید
هرمون rBGH چیست؟
غوغا در مورد وجود هورمون در شیر زمانی آغاز شد که هورمون rBGH معرفی شد. یک هورمون رشد مصنوعی که می تواند مانند هورمون رشد عمل کند در سال 1993 توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده تایید شد. تزریق rBGH به خون گاوها می تواند سطح IGF-1 را در خون افزایش دهد که در نهایت می تواند منجر به افزایش تولید شیر شود. همچنین، تزریق rBGH می تواند منجر به عفونت پستان در گاوها شود که در نهایت برای از بین بردن عفونت نیاز به آنتی بیوتیک دارد و منجر به پیدایش باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک می شود.
مهم نیست که این هورمون رشد از کجا می آید، این هورمون وارد شیر می شود، اما تزریق این هورمون به گاو باعث افزایش میزان این هورمون در شیر گاو نمی شود. این هورمون رشد روی انسان تاثیری ندارد زیرا در فرآیند هضم و جذب غذا به سرعت از بین می رود و نمی تواند تاثیری داشته باشد. نگرانی اصلی در مورد rBGH این است که می تواند سطح IGF-1 در شیر را تحت تاثیر قرار دهد و افزایش دهد. IGF-1 هورمونی است که انسان می تواند به طور طبیعی تولید کند، که با سرطان روده بزرگ، سینه و پروستات در انسان مرتبط است.
افزایش ریسک ابتلا به سرطان پروستات و ناباروری
برای سال ها، محققان در مورد خطر ابتلا به سرطان پروستات و بیضه با مصرف استروژن از طریق شیر و محصولات لبنی هشدار داده اند. مطالعات نشان می دهد مردانی که روزانه 1.5 لیوان شیر می نوشند، 27 درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند. علاوه بر این، خطر ابتلا به سرطان پروستات در مقایسه با مردانی که به طور کامل از لبنیات اجتناب می کردند، تقریباً 60 درصد بیشتر بود.
در بزرگسالان، مصرف مداوم شیر خطر ابتلا به سرطان بدخیم پروستات را 2 تا 3 برابر افزایش می دهد.
در حال حاضر یکی از علل ناباروری مردان مصرف شیر و فرآورده های آن است.
افزایش ریسک ابتلا به سرطان سینه، تخمدان و رحم
ارتباط بین مصرف استروژن شیر و سرطان های زنان از جمله سرطان سینه، تخمدان و رحم بررسی شده است.
در سطح آزمایشگاهی، تزریق مستقیم شیر به سلول های سرطانی رحم به طور قابل توجهی رشد آنها را تا 30 درصد افزایش داد. در حالی که شیر بادام رشد این سلول های سرطانی را تا 30 درصد کاهش داد.
محتوای مرتبط: تغذیه در دوران بارداری
سخن پایانی
بهتر است در مصرف روزانه شیر در رژیم غذایی دقت کنید و شیر را همراه با سایر ترکیبات گیاهی مانند سویا مصرف کنید. البته باید توجه داشت که استروژن یک هورمون محلول در چربی است، مصرف شیر کم چرب مشکل خاصی ایجاد نمی کند، علاوه بر آن سرانه مصرف شیر در ایران کمتر از 80 کیلوگرم در سال است.